4.6
Stakeholderinterview Beeline Bikes

Hoe Beeline Bikes de kloof tussen online en offline overbrugt

Beeline Bikes zorgt voor een revolutie in de fietsenbranche met een ambitieus doel: meer mensen aan het fietsen krijgen door het gemak van een fietsenwinkel direct aan huis te bieden. Brian Mikiten, eigenaar van twee fietsenwinkels in Texas, zag de potentie van het concept en ging aan de slag als lokale franchisenemer. “90% van de klanten die via Beeline Bikes bij ons komen, hebben we nog niet eerder gezien.”


 

U had al twee goedlopende fietsenwinkels. Waarom besloot u daarnaast franchisenemer van Beeline Bikes te worden?

”Na een lange carrière in de IT-industrie besloot ik terug te keren naar mijn oude passie: fietsen. Ik kocht twee fietsenwinkels in San Antonio en Austin en zocht naar manieren om er een succes van te maken. Het was van begin af aan duidelijk dat de verkoop van fietsen zich steeds meer online afspeelde, maar consumenten waren vaak ontevreden over de aankoopervaring. Er kwamen regelmatig mensen in mijn winkels met online gekochte fietsen die ze zelf in elkaar hadden gezet. Mensen hadden geen idee hoe ze de fietsen correct moesten gebruiken en onderhouden en raakten zo hun enthousiasme voor het fietsen kwijt. Er was een grote kloof tussen online en offline.”

Waarom Beeline Bikes?

”Mijn plan was om een mobiele fietsservice te bieden, bestaande uit drie geïntegreerde onderdelen: samenwerking met grote bedrijven, reparaties & onderhoud en bezorging van afgemonteerde fietsen. Deze diensten versterken elkaar en dat is cruciaal voor het succes. Ik was me er van begin af aan van bewust dat het geen zin zou hebben om zomaar met een bestelbusje en wat gereedschap op pad te gaan. Als franchisenemer van Beeline Bikes zou ik veel meer mogelijkheden krijgen en kon ik bovendien profiteren van de exclusieve leveringsovereenkomst van Beeline Bikes met Accell Group. We waren de eerste ‘brick and mortar’-retailer die een samenwerking aanging met Beeline Bikes en ik was positief verrast door hun flexibiliteit en professionele aanpak.”

Waarom is het belangrijk om samen te werken met grote bedrijven?

”Door samen te werken met grote bedrijven uit de omgeving en de fietsen van hun werknemers te onderhouden, konden we zowel ons merk als deze vorm van dienstverlening snel op de kaart zetten. We zijn veel aanwezig op fiets- en liefdadigheidsevents, wat voor ons een fantastische manier is om in een enkele middag met meer dan 50 mensen in contact te komen. Hoeveel tijd zou het me niet kosten om die mensen naar mijn winkel te laten komen? En zou ik dezelfde doelgroep bereiken? De mobiele service bewees zich daarmee als een uiterst kosteneffectieve marketingtool.”
 


 

Is er markt voor een mobiele onderhouds- en reparatieservice voor fietsen?

”Mensen vinden het heel normaal dat de loodgieter of elektricien aan huis komt. Waarom zou dat voor een fietsenmaker anders zijn? Onze klanten waarderen het gemak en de persoonlijke service. We zijn er niet alleen voor reparaties, we laten mensen ook zien hoe ze meer uit hun fiets kunnen halen. Merkt de monteur dat een klant moeite heeft met een band verwisselen of een simpele reparatie, dan doet hij het voor. Door onze passie voor fietsen te delen, weten we klanten aan ons te binden en vergroten we in feite de markt. Een groot deel van ons klantenbestand woont binnen enkele kilometers van een fietsenwinkel, dus ze komen zeker niet bij ons omdat er geen alternatieven zijn.”

Hoe werkt het thuisbezorg-model?

”Als iemand een fiets bestelt op een van de merkenwebsites van Accell, kan hij kiezen voor thuisbezorging via Beeline. Deze optie is al ingebouwd in de prijs en populair onder de jongere generatie die gewend is alles online te doen. Wij verzorgen de basismontage, bezorgen de fiets en stellen hem ter plekke perfect af op de klant. Net zoals bij onze reparatiedienst proberen we onze klanten ook iets te leren en er een speciale ervaring van te maken. Stel, je bent een vrouw, 29 jaar oud, 170 cm lang en je hebt een blauwe Raleigh Amelia besteld. Dan nemen wij alvast een bijpassende fietshelm, fietshandschoenen in jouw maat en de juiste reparatieset mee. Mensen waarderen zo’n gepersonaliseerde service enorm en het biedt ons de kans om meer te verkopen.”

Waarom is het een interessant model voor Accell Group?

”Voor een bedrijf als Accell Group, inclusief haar merken, is het probleem van online-verkoop dat je de mogelijkheid verliest om met je klanten te praten. Je wilt niet alleen dat mensen je producten kopen, maar ook dat ze deze op een juiste en veilige manier gebruiken. Als een fiets ongebruikt in de garage belandt, zal je niet veel onderdelen en accessoires verkopen, laat staan een volgende fiets. Die klant moet je dan als verloren beschouwen. Ik denk dat Beeline die connectie met klanten weer kan herstellen en een doelgroep kan aanspreken die niet meer vanzelfsprekend een fietsenwinkel binnenloopt. Tegelijkertijd profiteer ik als franchisenemer van de enorme motivatie van Accell om hier een succes van te maken en actief met ons samen te werken om dit kanaal verder uit te bouwen.”