5.2
Producten en marktbewerking

Onderscheidende merken en collecties zijn belangrijk in de slag om de consument.  Met eigentijds design en slimme, verrassende innovaties stimuleren we fietsgebruik en verrijken we de fietsbeleving.

Maar onze producten verkopen zich niet vanzelf. De moderne consument wil niet alleen een  kwalitatief goed product, maar ook aankoopgemak.

Productinnovatie en design

We innoveren en ontwerpen met de consument als uitgangspunt. Dat doen we niet alleen voor de topmodellen in onze fietscollecties, maar ook voor onze instap- en middenklasse modellen zodat we  op elk prijspunt en passend bij het bestedingsbudget van de consument een topkwaliteit fiets kunnen bieden.

Naast beschikbare technologie vormt ook marktonderzoek een belangrijk uitgangspunt voor innovatie. Met behulp van consumentenpanels en –tests worden klantbehoeften geïdentificeerd. Daar worden inzichten vanuit de fiets- en sportvakhandel en doelgroep-analyses aan toegevoegd. Zo krijgen we een breed beeld van hoe consumenten hun fiets gebruiken en onderhouden. Op basis van deze inzichten worden nieuwe productconcepten ontwikkeld. Vervolgens betrekken we consumenten opnieuw in het proces,  bij het testen van prototypes in onze eigen experience centers. Deze aanpak komt de succesratio van onze innovaties ten goede en verkort tegelijkertijd onze time-to-market.

Binnen dit kader is in 2017 gewerkt aan diverse nieuwe ontwikkeltrajecten. We hebben onder meer gewerkt aan performanceverbetering van e-bikes, verdere integratie van componenten en accessoires in het frame en nieuwe Internet of Things toepassingen voor fietsgebruik.

Doelgroepgerichte ontwikkeling en performanceverbetering

E-bikes zijn er in steeds meer vormen. Ze zijn te vinden in de categorie stads- en toerfietsen, maar ook in mountainbikes en racefietsen, cargo- en vouwfietsen. Ontwikkeling en design worden toegesneden naar specifieke doelgroep en gebruik. Aandrijving- en actieradiustechnologie wordt elk jaar beter en relatief goedkoper. Met leveranciers van batterijen en motoren wordt nauw samengewerkt om de beste doelgroepgerichte oplossingen te bieden. Naast baanbrekende innovaties op het hoogste niveau, al dan niet in exclusieve samenwerking met leveranciers, zorgen we dat nieuwe technologie beter toegankelijk wordt voor het middensegment, waar de volumes groter zijn.

Geïntegreerde componenten en accessoires

Vanuit consumenten is veel vraag naar integratie van bekabeling, accu en motor in het frame. Dit biedt bovendien veel voordelen in termen van design en beperking van schades. Hoewel het vaak om details gaat, is de zichtbaarheid en de uitstraling van dit soort innovaties groot. Tegelijkertijd stelt dit onze productontwikkelaars voor uitdagingen in termen van complexiteit, produceerbaarheid en onderhoudsvriendelijkheid. We ontwikkelen onze fietsen daarom steeds meer vanuit een holistische designvisie.

Internet of Things

Internet of Things opent een compleet nieuwe markt. In 2017 hebben we de eerste connected fietsen, zoals de Sparta M8i en de Haibike eConnect, geïntroduceerd. De modellen beschikken over anti-diefstal-detectie, crash notificatie, geven routeadviezen en leggen routes vast. We staan nog maar aan het begin van deze ontwikkeling. Er is veel meer mogelijk, onder andere met de inzet van computerdisplays. Onder centrale aansturing vanuit de groep is in 2017 door een aantal merken gewerkt aan de ontwikkeling van platforms, apps, toepassingen en centrale dataopslag. We richten ons op toepassingen die de fietsbeleving en het gemak van de fiets voor de consument vergroten.

Urban mobility

Samen met commerciële partners, overheden en gemeenten werken we op verschillende  fronten aan nieuwe mobility-as-a-service-oplossingen. Bijvoorbeeld voor het leasen van fietsen, het huren en delen van fietsen, maar ook voor het beter ontsluiten van dichtslibbende steden met oog voor een betere leefomgeving. Daarbij kan worden gedacht aan complete concepten voor het leveren van de benodigde fietsen en het management van de fietsvloot. Op deze wijze kunnen we nieuwe verdienmodellen ontwikkelen met doorlopende inkomstenstromen. Het partnership met Beeline Bikes in Noord-Amerika gebruiken we om het potentieel van mobiele dienstverlening op gebieden als onderhoud en reparatie op locatie verder te onderzoeken.
 

De innovaties die we jaarlijks naar de markt brengen beschermen we zo goed mogelijk door het gebruik van internationale octrooien en modelbeschermingen. Eind 2017 hadden we 65 octrooien en modelbeschermingen in onze patentportfolio en daarnaast nog 10 lopende patentaanvragen.

‘Safety first’

Al onze producten zijn samengesteld uit hoogwaardige materialen en we zoeken continu naar slimme toepassingen die de gebruiksveiligheid en verkeersveiligheid verhogen. Elk product voldoet aan de hoogste internationale veiligheidsnormen, zoals vastgelegd in o.a. ISO (Wereld), ASTM (USA), EN (Europa) en de IEC-normen voor elektrische componenten. In veel gevallen gaan onze interne veiligheidseisen zelfs nog een aanzienlijk verder.

Merkenportfolio en collecties

In elke markt waar we actief zijn willen we een winnend portfolio van merken aanbieden. Daarvoor bouwen we continu aan het onderscheidend vermogen van onze merken. Waar nodig brengen we het aantal merken terug. In 2017 zijn we in Duitsland en Groot-Brittannië gestopt met het voeren van een aantal zelfstandige nichemerken waaronder Sinus, Staiger en Active. Deze merken werden exclusief gevoerd voor een specifiek kanaal of waren te weinig onderscheidend.

Bij een aantal merken zijn we in 2017 gestart met rationalisatie van de collecties. Onder het mom van ‘less is more’ en ‘good, better, best’ is het aantal sku’s en variaties teruggebracht. Op die manier creëren we een overzichtelijker aanbod voor consumenten, vergroten het keuzegemak en bieden collecties die niet alleen beter aansluiten bij de vraag van consumenten, maar ook zorgen voor een snellere doorloop.

 


 

Koga F3 6.0

Award: IF Design Award 2017 en Goed Industrieel Ontwerp 2017

De Koga F3 6.0 is ontwikkeld voor de sportieve fietser die houdt van design en duurzame kwaliteit. Dankzij het technisch ingenieuze frame en de voorvork met Koga Crown Connect-technologie is het Koga gelukt om alle kabels volledig intern te voeren. Kenmerkend voor het F3-concept is het frame waarbij ronde vormen afgewisseld worden met scherpe lijnen. Het super smooth-welded frame geeft de fiets een strakke en cleane look. De combinatie van het lage gewicht, de sportieve geometrie en de onderdelen van topkwaliteit garanderen fantastische rijeigenschappen en weinig onderhoud.

Customer journey en omnichannel

We zijn in 2017 gestart met het specificeren van klantdoelgroepen en hun specifieke eisen en wensen. Op basis van een systematische aanpak wordt per land het selectie- en aankoopproces ( Customer journey ) van verschillende typen consumenten in kaart gebracht. Daarbij zien we dat in vrijwel elke Customer journey de vakhandel een essentiële rol speelt.

De ontwikkeling van de eigen direct-to-consumer kanalen van onze merken vordert. De meeste merkenwebsites zijn nu nog gericht op promotie van collecties en informatievoorziening. Op groepsniveau is in 2017 een blauwdruk ontwikkeld, op basis waarvan alle merkensites in de toekomst een grotendeels identieke webshop-architectuur en een uniform CRM-systeem krijgen. De merken kunnen straks mogelijkheden bieden voor zaken als het boeken van een proefrit bij een lokale dealer of voor de aanschaf van een fiets met click & collect. Het uniforme platform biedt voor ons als groep grote voordelen voor data-analyse en het toesnijden van onze producten en diensten naar de consument.
 


 

Naast webshops vormen experience centers een integraal onderdeel van omnichannel. Na De Fietser in Ede is in 2017 een nieuw, meer compact experience center geopend in Frankrijk.


 

In 2017 hebben we in Nederland een nieuw margemodel geïntroduceerd voor al onze distributiepartners. Dit moet bijdragen aan een meer gelijkwaardig en eerlijk speelveld als het gaat om prijsstelling tussen de verschillende verkoopkanalen die we in onze omnichannel-strategie gebruiken. Uitgangspunt van het model is dat partners worden beloond met een marge die meer gerelateerd is aan de toegevoegde waarde die ze leveren.
 


 
 

Marketing

De aankoop van een fietsproduct start vaak met een online oriëntatie door de consument. We willen daarom met onze merken en producten vroeg zichtbaar zijn bij de consument. Dat betekent dat onze marketingmix in 2017 verder is verschoven naar online en we een groter deel van onze inspanningen direct op de consument richten.

Data analytics & performance-meting

We zijn in 2017 gestart met het harmoniseren van de wijze waarop we centraal de bezoekersstatistieken van onze merkensites verzamelen. Dit biedt de mogelijkheid om op groepsniveau een dashboard in te richten, op basis waarvan direct inzicht kan worden verkregen in de online-prestaties van onze merken.

Customer relationship management

Voor een consumentgerichte onderneming is een krachtig CRM-systeem essentieel. Vergelijkbaar met andere projecten ligt de focus van de groepsorganisatie op het selecteren van geschikte leveranciers en het inrichten van een goed proces. Daarmee stellen we onze werkmaatschappijen in staat om de on- en offline relatie met de consument te versterken en te verdiepen.

Digital-first marketing

Digitale marketing is bij ons primair gericht op het vergroten van de vindbaarheid en het genereren van leads. Via online search engine optimisation (SEO), search engine marketing (SEM) en gerichte online-campagnes (SEA) leiden we consumenten naar onze platforms, proberen hen te verleiden met een gericht aanbod en begeleiden hen in het aankoopproces.
 

Sponsoring

Elk jaar stellen we ons als doel om meer dan één miljoen euro beschikbaar te stellen voor lokale, regionale en internationale initiatieven die bijdragen aan de verduurzaming van mobiliteit, het bevorderen van de gezondheid en veiligheid van de consument en het wereldwijd promoten van fietsgebruik. In de berekening van deze doelstelling nemen wij ook 30% van het bedrag mee dat wij jaarlijks besteden aan professionele sportsponsoring.

Onze internationale sportmerken maken selectief gebruik van sponsoring. Ze vergroten daarmee hun zichtbaarheid en relevantie onder specifieke doelgroepen en koppelen het merk aan individuele topatleten en aan teams die op het hoogste niveau meestrijden om de prijzen. Zo was Lapierre in 2017 materiaalsponsor van het Franse ProTour Team FDJ. Enkele andere merken zijn actief als sponsor van professionele mountainbike- en downhill-teams.

Fietshelden in brede zin vervullen met hun prestaties niet alleen een ambassadeursrol voor onze merken, maar promoten ook de wielersport en inspireren jongeren om te gaan sporten en fietsen.
 


 

Voor onze nationale fietsmerken speelt sponsoring een beperkte rol en ligt de nadruk op passende fiets-gerelateerde lokale initiatieven met een sociaal en maatschappelijk karakter.
 

Voortrekkersrol en maatschappelijke dialoog

Als grote speler in de fietsindustrie voelen we de verantwoordelijkheid om actief mee te denken over oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken die dicht bij ons liggen. In 2017 hebben we op diverse vlakken meegedacht over schone, gezonde en veilige mobiliteitsoplossingen binnen de steden en in het buitengebied. Ook hebben we een actieve rol gespeeld bij de bevordering van eerlijke handel en concurrentie in de fietsindustrie.

Om die actieve dialoog met alle andere betrokken instanties effectief te kunnen voeren is Accell Group aangesloten bij nationale en internationale organisaties, brancheverenigingen en initiatieven, die specifiek gericht zijn op het promoten van gezondheid, veiligheid en duurzame mobiliteit. Dit zijn onder andere WFSGI (World Federation of Sporting Goods Industry), ECF (European Cyclists’ Federation), diverse landenorganisaties zoals RAI vereniging (NL), Univelo (FR) en ZIV (DE) en de Europese overkoepelende organisatie CONEBI. Binnen deze organisaties hebben we zitting in besturen en commissies. [1]

[1] Een compleet overzicht van onze lidmaatschappen en bestuursfuncties is te vinden in hoofdstuk 6.5.

Steun EBMA voor eerlijke concurrentie binnen de EU

De EBMA (Europese associatie van fietsproducenten) maakt zich sterk voor eerlijke concurrentie en behartigt daarin de belangen van de Europese fietsindustrie en de werkgelegenheid in de sector. In 2017 heeft EBMA zich gekeerd tegen de ongeremde import in Europa van goedkope Chinese e-bikes, die door zware subsidies consumentenprijzen hanteren die onder de EU-kostprijs liggen. De EBMA heeft dit jaar een bezwaar ingediend bij de Europese Commissie en o.a. gevraagd om anti-dumpingregels in te stellen. Deze regels bestaan al sinds jaar en dag voor traditionele fietsen, maar nog niet voor e-bikes. We steunen EBMA hierin en dragen zo bij aan bescherming van de € 1 miljard aan gedane investeringen door Europese fiets- en onderdelenfabrikanten en de ruim 90.000 arbeidsplaatsen in onze industrie.