3.2
Bedrijfsactiviteiten

Ons productassortiment bestaat uit fietsen en fietsonderdelen en -accessoires. Deze productgroepen zijn zeer complementair, versterken als zodanig onze klantpropositie en lenen zich goed voor cross-selling.

Wie een fiets koopt, kan er accessoires bij nemen om de fiets te personaliseren. Denk daarbij onder andere aan kinderzitjes, fietssloten, fietsdragers, navigatiesystemen en fietscomputers. Het vaak intensieve gebruik van de fiets verhoogt de afzet van onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage, zoals banden, verlichting, derailleurs en kettingen. Ook is er door de groeiende populariteit van de e-bike een toenemende vraag naar meer complexe onderdelen zoals accu’s, laders en motoren.

Bij fietsen nemen we zowel ontwikkeling en design, inkoop en assemblage als distributie en verkoop voor onze rekening. Fietsonderdelen en -accessoires is primair een handelsactiviteit.
 

Fietsen

Merken

Met de verschillende nationale fietsmerken die we voeren spelen we in op de verschillen die er tussen landen bestaan in populariteit, voorkeur en smaak. Ook zijn er per land duidelijke verschillen in prijs-, kwaliteit- en serviceperceptie. Voor onze internationale (high-end) sportmerken zijn voorkeur en smaak van consumenten universeler van aard.

Collecties

Onze merken bieden collecties die zo goed mogelijk aansluiten bij de voorkeuren en wensen van de consument. Ze zijn onderscheidend op het gebied van design en innovatie, waardoor we consumenten telkens weer kunnen verrassen.
 

Seizoenspatroon

De fietsindustrie kent een vast seizoenspatroon dat desalniettemin per land kan verschillen. Het fietsseizoen in Europa en Noord-Amerika, waar we primair actief zijn, begint met de grote introductie van de nieuwe collecties in de maanden juli tot en met september en eerste uitlevering voor op de winkelvloer van september tot december/januari. De piek in de verkoop aan consumenten ligt in de maanden februari tot en met augustus, met verschillen per type fiets en afhankelijk van de weersomstandigheden.
 


 

Ontwikkeling en design

De fiets is een lifestyle product en we kunnen ons onderscheiden door vormgeving en innovatie. De fiets wordt ook meer een hightech product en in die zin steeds complexer. We werken continu aan nieuwe toepassingen op het gebied van performanceverbetering door het gebruik van lichtere en efficiëntere materialen. We werken aan integratie van componenten en accessoires in het frame en we werken aan vergroting van functionaliteit van de fiets door gebruik te maken van de mogelijkheden die Internet of Things biedt. Binnen de groep lopen diverse innovatie- en ontwikkelprogramma’s, zowel voor de fiets als product als voor fietsgebruik. We bouwen daarbij op de inzichten die we krijgen van consumenten en betrekken hen waar mogelijk in het ontwikkelproces bij het testen van prototypes.

Inkoop en productie

Voor de materiaalinkoop maken we gebruik van professionele en kwalitatief hoogwaardige leveranciers in Europa en Azië. De productie bestaat uit het assembleren en lakken van de fietsen. Circa 65% van de fietsen wordt op deze wijze door onszelf geproduceerd. We beschikken daarvoor over enkele grote productiehubs die zijn aangevuld met lokale productiefaciliteiten. De overige 35% van de fietsen wordt als kant-en-klaar product ingekocht. Dit zijn alle fietsen voor de Noord-Amerikaanse markt (in Noord-Amerika bestaat geen fietsproductie) en met name kinderfietsen en instapmodellen voor de Europese markt.

Distributie en verkoop

Consumenten moeten onze collecties kunnen vinden op plaatsen waar ze die verwachten en kunnen aanschaffen op de manier waarop ze die persoonlijk het prettigst en makkelijkst vinden. We werken daarvoor aan een omnichannel-model, waarvan de vakhandel een essentieel onderdeel is. Het gaat ons er niet om of de consument nu via een webshop of in de fysieke winkel koopt. Het gaat erom dat we hem of haar samen zo goed mogelijk bedienen en zorgdragen voor een eerlijke, gelijkwaardige prijsstelling over alle kanalen heen.
 


 

Fietsonderdelen en -accessoires

Merken

De merkbeleving onder consumenten is bij fietsonderdelen en –accessoires minder groot dan bij fietsen, met uitzondering van onderdelen in het topsegment. We zetten sterk in op ons eigen internationale private label merk XLC, aangevuld met (top)merken van derden.

Collecties

Ons assortiment telt in de ‘long tail’ circa 85.000 verschillende producten die alle belangrijke prijspunten dekken.

Seizoenspatroon

De verkoop van fietsonderdelen en -accessoires kent een relatief vlakker patroon dan fietsen. Het seizoen loopt grofweg van februari tot en met november, waarbij er ook hier duidelijke verschillen per land en afzetmarkt zijn.

Ontwikkeling en design

Productinnovatie voor ons eigen merk XLC gebeurt op dit moment nog in beperkte mate. Wel zorgen we dat fietsonderdelen en -accessoires blijven aansluiten bij de product- en designinnovaties van onze fietsmerken. Daarnaast krijgen bepaalde accessoires een eigen onderscheidend ontwerp en design, zoals helmen, kleding, fietsdragers, kinderaanhangers en tassen.

Inkoop

Producten van ons eigen merk XLC worden in eigen huis geselecteerd en deels ook ontworpen. We werken daarbij veelal samen met de leveranciers waarvan we ook andere fietsonderdelen en -accessoires inkopen voor fietsassemblage of losse verkoop. Hiermee borgen we de hoge kwaliteitseisen die we stellen aan alle XLC producten.

Distributie en verkoop

We richten ons primair op de Europese markt. Daarvoor hebben we verkooporganisaties en geavanceerde distributiecentra in 11 landen voor een dekkend netwerk in Noord-, West- en Zuid-Europa. Dit stelt ons in staat om klanten snel te kunnen beleveren, wat een belangrijke onderscheidende factor is in deze markt. De consumentenverkoop loopt via de fiets- en sportvakhandel en in toenemende mate via webshops. We schuiven met fietsonderdelen en -accessoires dus net als bij fietsen steeds meer op richting omnichannel.