4.1
De rol van de fiets en fietsgebruik

De wereld van mobiliteit, sport en recreatie zal de komende jaren sterk veranderen. De fiets en het fietsgebruik zullen hierin een meer prominente rol gaan vervullen.  

Overzicht van belangrijke trends en marktontwikkelingen


 
Van sport tot ontspanning en van werk tot gewoon voor de fun; alles wijst erop dat er in de toekomst meer wordt gefietst. Consumenten zullen bewuster kiezen voor de fiets als verantwoord alternatief vervoermiddel en ook bewuster kiezen tussen bezit en gebruik.

De fiets wordt net als de auto steeds meer een hightech product met toenemende functionaliteit, maar ook met behoud van zijn typische charme door miniaturisatie en integratie van technologie in het frame.

Traditionele fietsen zullen vaker plaatsmaken voor e-bikes, e-performance bikes en connected fietsen die voor steeds meer nieuwe en verrassende doeleinden kunnen worden gebruikt. Design en innovatie zijn onderscheidende factoren en worden nog belangrijker door de groeiende populariteit van de fiets als lifestyle product.

Op basis van zijn duurzame en vriendelijke imago evolueert de fiets door. Overheden over de hele wereld staan mede daarom positief tegenover het gebruik van de fiets en de nieuwe mogelijkheden die fietsen bieden als oplossing voor de sociale vraagstukken waarmee ze hebben te kampen. Nieuw beleid en passende regelgeving zullen daarbij het gebruik ervan in goede banen gaan leiden.

Maar ook in fietsindustrie draait het nu vooral om wat de consument wil. Merken moeten aansprekend, onderscheidend en relevant zijn. Tegelijkertijd zijn goede (online) vindbaarheid, oriëntatie en aankoopgemak voor consumenten minstens zo belangrijk.

De markt is in transitie. Partijen in de fietsindustrie zullen traditionele denkpatronen moeten loslaten en de verandering moeten omarmen.  Wij hebben onze nieuwe ambitie hier volledig op toegespitst.


 


 

Winora Yakun

Award: IF Design Award 2017

Dankzij de brede banden en de krachtige Yamaha PW-X aandrijfeenheid, is de Winora Yakun niet alleen geschikt voor de stad maar ook om mee off-road te gaan. Het speciale frame-ontwerp breekt ook met een design-conventie: de zitbuis contrasteert in kleur met de achtervork en geeft de Yakun een compacte uitstraling. Een geïntegreerde drager, een tassenconcept en de voorbereiding voor een fietskar-koppeling verruimen de mogelijkheden voor excursies, dankzij de nieuwe Lupine e-bike-koplampen zelfs 's nachts.